Odprt je razpis za podelitev nagrad za urbano trajnostno mobilnost

20. oktobra 2021

Odprt je razpis za podelitev nagrad za urbano trajnostno mobilnost

V okviru nedavnega Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra, so številne slovenske občine spodbujale k ozaveščanju o trajnostni mobilnosti, s svojimi projekti pa sedaj lahko sodelujejo na razpisu za podelitev treh laskavih nagrad Evropske komisije. Prijave so odprte do 31. 10. 2021.

1. Nagrado Evropskega tedna mobilnosti bo prejela občina, ki se je pri ozaveščanju o trajnostni mobilnosti najbolj izkazala. Nagrada se podeljuje v dveh kategorijah, v prvi sodelujejo občine z manj kot 100.000 prebivalci, v drugi pa tiste z več kot 100.000 prebivalci. Za uspešno prijavo mora občina izpolnjevati tudi vsaj enega od naslednjih pogojev; 

  • v času Evropskega tedna mobilnosti je organizirala dejavnost, ki spodbuja in poudarja pomen trajnostne mobilnosti,
  • v svoje okolje je vpeljala enega ali več trajnostnih ukrepov,
  • organizirala je »dan brez avtomobila«.

Podrobnejše informacije o razpisu najdete tukaj, za prijavo na razpis pa uporabite iste podatke kot za sodelovanje na Evropskem tednu mobilnosti. 

2. Nagrada za celostne prometne strategije (SUMP) lokalne oblasti po celo Evropi že deset let spodbuja k večji trajnostni mobilnosti, vsako leto pa pod drobnogled vzame drugo tematsko področje; letos so to mesta, ki so največ naredila za še bolj varno in »zdravo« mobilnost ter uporabo javnega prevoza.

Več podrobnosti najdete na tej povezavi, na razpis za omenjeno nagrado pa se lahko prijavite tukaj.

3. Nagrada EU za varnost v urbanem cestnem prometu nagrajuje najbolj izjemne in inovativne dosežke, ki izboljšujejo varnost v urbanem cestnem prometu, znotraj katerega se pripeti kar 38 % nesreč s smrtnim izidom. Omenjena nagrada je tako ključnega pomena ne le za urbano skupnost, pač pa tudi širše – za varnost cest v celi Evropi.

Več o tem, kako se prijaviti na razpis, preberite tukaj, prijavo pa najdete na tej povezavi.

 

Loader