KOLESARSKA KONFERENCA: Zadnji dnevi za prijavo

25. septembra 2022

KOLESARSKA KONFERENCA: Zadnji dnevi za prijavo

Dvodnevno kolesarsko konferenco, ki se prične v sredo, 28. septembra, bo otvorila Državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek ter Veleposlanik Nizozemske v Sloveniji, Nj. Eks. g. Johan Verboom in gostitelj župan Mestne občine Kranj, Matjaž Rakovec.

Državna sekretarka na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Alenka Bratušek vas v videu vabi, k udeležbi konference:

 

Johan Verboom, veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Sloveniji pa pravi:
“Slovenija in Nizozemska imata dolgoletne odlične bilateralne odnose. Državi sta partnerici na mnogih področjih. Veleposlaništvo že vrsto let podpira projekte trajnostne mobilnosti in krožnega gospodarstva, zato smo se z veseljem odzvali povabilu Ministrstva za infrastrukturo, da postanemo partnerji prve Slovenske kolesarske konference.
Državi sta si na nek način podobni, saj sta obe majhni deželi. Prav tako se obe državi soočata z enakimi izzivi, ki ju pred njiju in vse nas postavljajo podnebne spremembne. Kot članici EU imata obe državi za cilj postati ogljično nevtralni do leta 2050. Energetska kriza nas opozarja na nujnost popešitve zelenega prehoda. Varna kolesarska infrastruktura in sprememba navad lahko k temu bistveno pripomorejo.
Slovenci ste odlični v rekreativnem in športnem kolesarjenju, medtem ko Nizozemci uporabjamo kolo kot sredstvo za prevoz do službe in šole, trgovine ter za obisk prijateljev. Nizozemec povprečno na leto prekolesari nekaj več kot 900 kilometrov, kar je impresivna daljava. Kolesarjenje pa je tudi del nizozemske bogate turistične ponudbe in predstavlja lep prihodek mnogih podjetij. Poleg tega so koristi kolesarjenja skorajda neskončne. Je trajen način prevoza, je zdravo, vključujoče, spodbuja razvoj družbe in varuje naravo.
Toda za kolesarsko kulturo je potrebna dobra in varna kolesarska infrastruktura. Veseli nas, da je Slovenija pripravljena vlagati v to področje. Na Nizozemskem imamo s tem dolgoletne izkušnje, saj smo do sedaj ustvarili več kot 35.000 kilometrov kolesarskih poti. Veselimo se, da lahko te izkušnje in znanje delimo z vami. V duhu dobrega nadaljnjega sodelovanja vam želim uspešno prvo Slovensko kolesarsko konferenco! “

 

PROGRAM KOLESARSKE KONFERENCE

PRIJAVA NA KONFERENCO

Konferenca je podprta s strani evropskega projekta Danube Cycle Plans (DCP) - Kolesarska strategija v Podonavju na programu INTERREG Podonavje, ki se je začel izvajati julija 2020. Cilj projekta je povečati delež kolesarjenja v Podonavski regiji. Konferenca je finančno podprta tudi iz projekta Podonavska strategija mobilnost in multimodalnost (DTP-PAC2-PA1b - Priority area 1b: mobility - Rail, Road, Air).

Loader