NAJAVA DOGODKA: Urbani forum – Skozi preobrazbo v prihodnost – zelena, digitalna in odporna mesta

24. aprila 2023

NAJAVA DOGODKA: Urbani forum – Skozi preobrazbo v prihodnost – zelena, digitalna in odporna mesta

Evropa si je zastavila cilj podnebne nevtralnosti, pot do nje pa bo vse prej kot enoznačna. Mesta bodo pri tem ključni dejavnik uspeha, saj se v mestih porabi 80 % energije, generira 85 % BDP-ja in v njih živita dve tretjini prebivalstva. Podnebna nevtralnost je mogoča zgolj ob preobrazbi mest, slednje pa bo v veliki meri odvisno od sistemske podpore in sodelovanja državnih organov, institucij Evropske unije (EU) in gospodarstva.

Ne gre zgolj za vprašanje finančnih sredstev, temveč tudi za potrebo po upravno-organizacijskih spremembah ob zavedanju skupnega cilja s strani vseh deležnikov. Inovativni poskus pohitritve preobrazbe mest predstavlja misija EU za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Vključena mesta bodo preizkusila različne načine za doseganje celovite preobrazbe. Iz Slovenije so v misijo vključene kar tri mestne občine, in sicer Kranj, Ljubljana in Velenje.

IX. Urbani forum, ki ga soorganizirajo Ministrstvo za naravne vire in prostor, Združenje mestnih občin Slovenije in GFS Inštitut, bo tako letos obravnaval potrebe mest pri zasledovanju podnebne nevtralnosti. V dialogu med mesti in državo ter drugimi deležniki bomo iskali odgovore na vprašanja, kot so:

-          kakšni so načrti in kakšna je pot slovenskih mest do podnebne nevtralnosti,

-          kakšna je pri tem vloga države in kako lahko državna uprava, organizirana po resorjih z različnimi pristojnostmi, ponudi enovitega sogovornika pri celostni preobrazbi mest,

-          kakšne rešitve lahko ponudi lokalno znanje in lokalno gospodarstvo,

-          ter seveda, kako se bo preobrazba mest financirala.

Vabimo vas, da si rezervirate termin za udeležbo na Urbanem forumu, ki bo potekal 24. maja 2023 v Velenju, središču regije, v kateri bo zelena preobrazba nedvomno najbolj občutna.

Program bo objavljen v začetku maja.

Loader