• Domov
  • Novice
  • Kako lahko vsak od nas prispeva k večji varnosti na cesti?

Kako lahko vsak od nas prispeva k večji varnosti na cesti?

6. marca 2024

Kako lahko vsak od nas prispeva k večji varnosti na cesti?

Vsak dan se na slovenskih cestah dogajajo nesreče, ki bi jih lahko preprečili. S skupnimi močmi in odgovornim delovanjem lahko naredimo naše poti varnejše za vse. Ne glede na to, ali smo pešci, (e-)kolesarji ali vozniki avtomobilov, vsak od nas nosi del odgovornosti za varnost v prometu.

Vsi smo na isti poti  

Zavedanje o soodgovornosti na cestah je ključno za varna potovanja. Spoštovanje med udeleženci je nujno, ne glede na prevozno sredstvo. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je skupaj z Agencijo za varnost prometa ustvarilo kampanjo Vsi smo na isti poti, ki poudarja pomen medsebojnega spoštovanja in ozaveščenosti vseh udeležencev v prometu.

Parkiranje na površinah za pešce in kolesarje 

Povečanje deleža aktivnih načinov mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, lahko prispeva k zmanjšanju obremenitve okolja in bolj trajnostnim navadam udeležencev prometa. Vendar pa moramo tistim, ki so v prometu najbolj ranljivi, posvetiti posebno pozornost. Strpnost voznikov motoriziranih vozil in pomen poznavanja ter spoštovanja prometnih predpisov in signalizacije pri varnosti pešcev, gibalno oviranih, starejših in najmlajših, kolesarjev in e-kolesarjev, igrajo ključno vlogo pri varnosti vseh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varno prehitevanje kolesarjev  

Spomladi se ljudje še raje odločimo za hojo ali kolesarjenje, že sedaj pa je odličen čas, da na zabaven način osvežimo poznavanje predpisov. Tako lahko poskrbimo, da bomo vsi še bolj strpni, varni in spoštljivi udeleženci na cesti.

Vsi smo na isti poti, pazimo drug na drugega.

 

OGLEJTE SI ŠE:

Starejši in uporaba e-koles 

Kolesarski pas na vozišču

Sharrow

Kolesarski boks

Prehitevanje kolesarja stoječe kolone vozil

Zavijanje desno ob rdeči luči

Prometni znaki

 

Videi so nastali v sodelovanju Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Agencije za varnost prometa in produkcije Squareme.

Avtor fotografij: Jan Pirnat

Loader