Otroci želijo hoditi v šolo aktivno! Odrasli jim to lahko omogočimo!

4. aprila 2024

Otroci želijo hoditi v šolo aktivno! Odrasli jim to lahko omogočimo!

Ob Svetovnem dnevu zdravja, ki letos poteka pod sloganom “Moje zdravje, moja pravica!” program Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi vse slovenske šole in občine, da spoznajo potovalne navade otrok in na podlagi ugotovitev ukrepajo. Lani jeseni so nekatere šole s pomočjo preproste ankete in platforme Kako hodimo v šolo? že povprašale otroke, na kakšen način so prišli v šolo in kako bi želeli hoditi v šolo, če bi lahko izbirali sami. 

Prvo množično preverjanje načina hoje v šolo je lani zajelo skoraj 10.000 otrok iz 38 slovenskih osnovnih šol. Podatki so pokazali, da je na dan izvedbe ankete bistveno manj otrok prišlo v šolo aktivno (35 %) to je peš, s skirojem, rolko ali kolesom, kot bi si jih to želelo (71 %). Dejstvo, da si otroci želijo potovati v šolo aktivno, to je družabno, zdravo in okolju prijazno, bi moralo biti velika spodbuda odraslim, da se soočijo z razmerami v prometu in prostoru ter prilagodijo rešitve v prid pričakovanjem in potrebam otrok. Nenazadnje prilagojene hitrosti in režimi vožnje na šolskih poteh in v okolici šol koristno vplivajo na varnost, zdravje in dobro počutje vseh udeležencev v prometu, zlasti pa vseh tistih, ki so poleg otrok odvisni od hoje, koles in javnega prometa.

 

Vabilo občinam in šolam: kako hodimo v šolo pomladi 2024?

Ob Svetovnem dnevu zdravja ekipa programa Aktivno v šolo in zdravo mesto ponovno vabi vse slovenske občine in šole, da s pomočjo platforme Kako hodimo v šolo? preverijo način hoje v šolo in ugotovitve primerjajo z lanskimi ter delijo z drugimi. Občine in šole naj na izbrani dan v obdobju med 8. aprilom in 21. junijem 2024 vse pri pouku prisotne otroke vprašajo, na kakšen način so prišli v šolo in kako bi si želeli potovati v šolo, če bi lahko o tem odločali sami.

 

Vse napotke in podporo za izvedbo najdejo šole TUKAJ.

Več o programu najdeteTUKAJ. 

 

Foto: Gaja Trbižan, Društvo Paz!park

Loader