640 kilometrov kolesarske površine na Gorenjskem

GKO je med vsemi, ki se na pot radi odpravijo s kolesom, dobro poznana kratica. Gorenjsko kolesarsko omrežje je skrbno izdelan preplet povezav na območju Gorenjske in nekaterih sosednjih občin.

22. decembra 2022

Gorenjsko kolesarsko omrežje je del celostnega pristopa k razvoju kolesarstva v regiji. (Vir: GKO)

 

Spodbujanje turizma in trajnostnih potovalnih načinov

Na Gorenjskem si že od leta 2015 aktivno prizadevajo za celosten razvoj kolesarstva na regionalni ravni. Po epidemiji COVIDA-19 je zavedanje o pomenu zdravja, čistega okolja in povezanosti še toliko močnejše. Turizem je ena izmed najbolj prizadetih panog po epidemiji, zato lahko gorenjsko kolesarsko omrežje in dodatna kolesarska ponudba bistveno pripomoreta k izboljšanju privlačnosti Gorenjske ter k spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov.

Na kolo sede vse več Slovencev

Gorenjska regija

Gorenjska regija

Iz številnih držav po svetu poročajo o izjemnem povečanju števila kolesarjev v času epidemije, na kolo sede tudi vse več Slovencev.

Trase gorenjskega kolesarskega omrežja vodijo skozi atraktivno pokrajino, mimo gostinskih in servisnih storitev in upoštevajo mednarodne kriterije prometne varnosti. Podprlo in financiralo jih je 24 občin in Direkcija RS za infrastrukturo (DRSI). V naslednjih mesecih bodo trase tudi na terenu označene z enotnimi usmerjevalnimi tablami za kolesarje. Gorenjska regija bo na tem področju opravila pionirsko delo, saj je prva v državi, ki se je vzpostavitve omrežja lotila na tako sistematičen, celovit način.

 

Kolesarji lahko predloge za izlete s kolesom najdejo na spletu

Kolesarjem je na voljo digitalna evidenca kolesarskih povezav različnih zahtevnosti, ki so ločene na daljinske, glavne, regionalne in lokalne povezave. Te si lahko kolesarji na svoje naprave prenesejo v obliki GPX-datoteke, ki jo GPS-naprave na zemljevidu prepoznajo kot vrisano pot in interesne točke. Prav tako so dostopni tiskani zemljevidi, ki izrisujejo izbrane kolesarske poti.

 

Velenjske kolesarje spodbudili in nagradili z zajtrkom

Kako in kdaj kolesarje spodbuditi k uporabi kolesa? Zgodaj zjutraj in z brezplačnim obrokom z lokalnimi izdelki, pravijo v Mestni občini Velenje, kjer so vse petke v septembru za kolesarje pripravili kolesarske zajtrke. 

S kolesom lahko popotniki Gorenjsko spoznajo iz povsem nove perspektive. (Vir: GKO.si)

Zemljevidi kolesarskih poti so zbrani in predstavljeni na spletni strani www.gko.si, kjer lahko najdemo 5 predlogov za izlete ter 14 zemljevidov kolesarskih poti po različnih delih Gorenjske. Na platformi je mogoče najti tudi nastanitve, gostišča in servisne službe, ki se nahajajo blizu predlaganih poti. Jasno so izpostavljene tudi zanimive turistične atrakcije in naravne lepote, ki jih med potepanjem po regiji s kolesom ne gre spregledati.

Prav vsak kolesar lahko najde sebi primerno in ustrezno traso, kjer bo spoznal lepote širše Gorenjske.

Kolesarske trase v omrežju so na voljo v digitalni in tiskani obliki. Peljejo mimo prelepe narave, kulturnih znamenitosti
ter bližnjih gostišč in nastanitev. (Vir: GKO.si)

Dnevno mobilnost v 7 občinah omogočajo kolesa za izposojo

Na Gorenjskem je od leta 2020 vzpostavljena tudi medobčinska mreža za izposojo koles Gorenjska.bike, ki spodbuja dnevno mobilnost v sedmih občinah (Kranj, Jesenice, Radovljica, Tržič, Cerklje na Gorenjskem, Škofja Loka in Naklo). Na 55 postajah je uporabnikom na voljo 310 koles, od tega 40 % električnih. Paketi s pomočjo mobilne aplikacije omogočajo izposojo in vračilo koles na vseh postajah in v vseh občinah znotraj mreže sistema. 

Dobre prakse ETM

Oglej si tudi Dobre prakse, ki so bile izvedene v sklopu Evropskega tedna mobilnosti.

Preberi več
Loader