Prva nacionalna konferenca Zdravstvo po zeleni poti

23. maja 2024

03.06.2024

08:30

Brdo pri Kranju

MZ-konferenca-mail-pasica-save-the-date_FitWzk4MCw5ODAsIjAxYjgxMjRiYmMiXQ.jpg

Ker globalni podnebni odtis zdravstvenega sektorja znaša kar 4,4 odstotka svetovnih neto emisij, Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo organizirata prvo nacionalno konferenco Zdravstvo po zeleni poti. Na konferenci bomo iskali rešitve za razogljičenje zdravstvenega sistema ter spoznali domače in tuje primere dobrih praks.

Podnebne spremembe predstavljajo vse večjo grožnjo za zdravje ljudi, saj povečujejo frekvenco in intenzivnost vročinskih valov ter onesnaženost zraka in s tem povezano višjo stopnjo umrljivosti. Prav tako spodbujajo širitev okužb, ki jih povzročajo patogeni, saj višje temperature zagotavljajo bolj ugodne razmere za njihov razvoj. Breme bolezni zaradi podnebnih sprememb se iz leta v leto povečuje, najbolj pa je obremenjujoče za starejše, za kronične bolnike, nosečnice, otroke in druge posebej ranljive skupine prebivalstva.

Globalni podnebni odtis zdravstvenega sektorja po drugi strani znaša kar 4,4 odstotka svetovnih neto emisij. Če bi bilo svetovno zdravstvo država, bi bila peta največja onesnaževalka na svetu, ob tem pa emisije zdravstvenega varstva še naraščajo, zato je potrebno podnebni odtis zmanjševati ter zdravstvene sisteme hkrati prilagajati na novo podnebno realnost.

Konferenca bo priložnost za krepitev sodelovanja zdravstvene in okoljske politike, iskanje inovativnih rešitev in oblikovanje novih strategij za boljše obvladovanje zdravstvenih tveganj, povezanih s podnebnimi spremembami. Cilj je ustvariti bolj trajnostno in odporno zdravstveno infrastrukturo, ki se bo sposobna soočiti s prihajajočimi izzivi, hkrati pa zaščititi naše zdravje.

Program si lahko ogledate TUKAJ.

Loader