POZIV OBČINAM – več prostora za hojo in kolesarjenje

14. aprila 2020

POZIV OBČINAM – več prostora za hojo in kolesarjenje

Avtomobilov je v teh časih na cestah bistveno manj, javnega prevoza sploh ni več, pešci pa se držijo nekaj metrov narazen. A kljub temu so ceste še vedno pretežno namenjene avtomobilom, ob preozkih pločnikih in kolesarskih stezah pa je upoštevanje pravila ustrezne razdalje v praksi pogosto težko izvajati. Če želimo ljudem omogočiti varno hojo in kolesarjenje po naših naseljih, moramo del prostora, ki je bil do sedaj namenjen avtomobilom, dati pešcem in kolesarjem.

S podobnimi izzivi so se v času pandemije srečala že številna mesta po svetu, in našla tudi številne ukrepe za varno hojo in kolesarjenje. Menimo, da lahko z ukrepi začasnega zapiranja cest ali njihovih delov, začnejo tudi občine v Sloveniji. Začasne zapore ulic, voznih pasov in režimov niso nekaj novega. V času obnov, gradbišč in prireditev smo navajeni sprememb in začasne drugačne uporabe cest. S podobnimi ukrepi bi lahko začasno spremenili naše ulice in ceste tako, da bi ljudje po njih lahko hodili varno in dovolj narazen.

Preberite celoten poziv občinam  in prilogo pozivu, v katerem smo na podlagi tujih praks zbrali nekaj predlogov ukrepov, ki jih lahko občine uvedejo za spodbujanje hoje in kolesarjenja v času epidemije.

Celotni prispevek si preberite TUKAJ.

Avtor: IPOP
Vir fotografije: Facebook ZaMestoPoDveh

Prispevek je nastal v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE LIFE17 IPC/SI/000007

Loader