Priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi

20. marca 2021

Priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi

IPoP – Inštitut za politike prostora je pripravil e-priročnik Odprta ulica – Kako zapreti odpreti ulico za promet ljudi.

Namenjen je vsem, ki želijo preizkusiti drugačno prometno ureditev in v svojem okolju izboljšati pogoje za hojo in kolesarjenje. Občinski uradniki, nevladne organizacije in strokovnjaki s področja urejanja in načrtovanja prostora, ter druge zainteresirane skupine bodo v priročniku našli teoretične vidike in praktične izkušnje različnih primerov odprtih ulic ter vzorce pripomočkov, ki jim bodo v pomoč pri umikanju avtomobilov z ulic. Teoretični vidiki so utemeljeni na tujih podobnih primerih in priročnikih. Vsebina je nadgrajena s praktičnimi nasveti iz odpiranja Šolske ulice v Škofji Loki, ki je bila prva slovenska odprta ulica in katere evalvacija kaže, da je bila zelo uspešna. 

Cilj priročnika je, da na enostaven način pomaga zasnovati in izpeljati preizkus odpiranja ulice. Na ta način lahko ulice postanejo bolj prijetne, udobne in varne površine za pešce in kolesarje, ki sta najbolj zapostavljeni in ranljivi skupini v prometu, hkrati pa zasedata najmanj prostora, ne onesnažujeta zraka in ne povzročata hrupa. Zato velja ta dva načina potovanja podpirati.

Povezava do priročnika: https://ipop.si/knjigarna/odprta-ulica/

 

Priročnik Odprta ulica – Kako odpreti ulico za ljudi, je nastal v okviru projekta LIFE CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Avtor prispevka je IPoP – Inštitut za politike prostora.

Loader