Evropski teden mobilnosti 2020: Katalog dobrih praks

14. aprila 2021

Evropski teden mobilnosti 2020: Katalog dobrih praks

Med 16. in 22. septembrom 2020 so občine in druge ustanove v spremenjenih razmerah spodbujale občane k aktivni mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Kljub izrednim razmeram je v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo 79 občin. Številne so program prilagodile razmeram, zato so aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti (hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza) izvajale v manjših skupinah, z manj udeleženci. Skoraj polovica občin je uspešno izvedla trajne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, med katerimi so bili:

• postavitev novih pločnikov in smerokazov za pešpoti do šole,

• infrastruktura za kolesarje,

• uvedba izposoje koles,

• ureditev kolesarnic in avtobusnih postajališč ter številni drugi ukrepi.

 

V katalogu predstavljamo dobre prakse šestih občin, ki so se uvrstile v ožji izbor za podelitev nagrade »najbolj aktivna občina oz. mestna občina leta 2020«, vključno z zmagovalnima Novo Gorico in Medvodami. Vključili smo povezave do vseh programov občin in do njihovih izdelkov ozaveščanja – videov in radio oddaj.

 

Poseben prostor smo namenili predstavitvi dobre prakse - izvajanje aktivnosti Pešbus v občini Črna na Koroškem, ter projektu Šolska ulica, ki ga v sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE izvaja Inštitut za politike prostora IPoP.

 

Želimo si, da bi katalog dobrih praks služil kot inspiracijo za izvajanje aktivnosti, s katerimi bodo občine aktivno prispevale k spremembam potovalnih navad občanov ter tako pozitivno vplivale na ohranjanje okolja in zdravja občanov in bolj trajnostno rabo prostora tudi v prihodnjih letih.

Loader