EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI: Podeljene Evropske nagrade za urbano mobilnost

20. aprila 2021

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI:  Podeljene Evropske nagrade za urbano mobilnost

Evropska komisija je 19. aprila razglasila dobitnike štirih nagrad  za področje urbane mobilnosti.

Nagrado za izvedbo Evropskega tedna mobilnosti v večji občini je prejela občina Mönchengladbach (Nemčija), Lilienthal (Nemčija) pa je domov odnesel zmagovalni naslov manjših občin. Deveto nagrado za celostne prometne strategije (SUMP) je prejel Greater Grenoble Area Mobility Authority (SMMAG) za Grenoble-Alpes SUMP (Francija), nagrado za prometno varnost v mestih pa je prejel Bilbao (Španija).

 

Mönchengladbach, Nemčija - dobitnica nagrade za izvedbo Evropskega tedna mobilnosti v večji občini

Nemško mesto Mönchengladbach je žirijo navdušilo s širokim programom dejavnosti in dogodkov za ljudi vseh starostnih skupin. Med ETM 2020 je mesto organiziralo številne dogodke za informiranje in ozaveščanje o trajnostni mobilnosti, vključno s srečanji, na katerih so lokalni prebivalci lahko postavljali vprašanja in izrazili svoje mnenje. Mesto je kreativno pristopilo tudi k spodbujanju trajnostne mobilnosti z organiziranjem tekmovanj za otroke, pesniškimi recitali na parkiriščih in s spreminjanjem 50 parkirnih mest v območja, kjer so ljudje lahko brali, igrali mini golf ali parkirali kolesa. Žirijo je navdušil tudi močan angažma državljanov in število partnerstev, ki so  podprla te dejavnosti.

 

Druga dva finalisti sta bila Granada (Španija) in Sofia (Bolgarija).

 

Lilienthal, Nemčija - dobitnica nagrade za izvedbo Evropskega tedna mobilnosti v manjših občinah

Med ETM 2020 je Lilienthal organiziral široko paleto dogodkov na temo „mobilnost brez emisij za vse“. Dejavnosti so vključevale sprehode in kolesarske izlete, informativne dogodke s starejšimi občani, čistilno akcijo in razstavo o zgodovini mestnega prometa. Skupno je sodelovalo več kot 2000 lokalnih prebivalcev. Poleg tega je Lilienthal skupaj z mestom Bremen (Nemčija) organiziral »dan šol brez avtomobila«, v katerem je sodelovalo 55 šol in več kot 60.000 učencev. Žirija je bila še posebej navdušena nad močno lokalno podporo, saj so se lokalni politiki odločili, da bodo svoje avtomobile pustili doma in se v službo vozili z javnim prevozom.

 

Druga dva finalisti sta bila Bruck an der Leitha (Avstrija) in Nea Moudania (Grčija).

 

Greater Grenoble Area Mobility Authority (SMMAG) za Grenoble-Alpes CPS (Francija) - dobitnik 9. nagrade za celostne prometne strategije (SUMP)

 

Zmagovalni CPS postavlja jasne in ambiciozne cilje za Grenoble-Alpes, ki si prizadeva, da bi bila trajnostna mobilnost dostopna vsem, daje prednost aktivnim in skupnim potovanjem ter se zavzema, da postanejo potovanja po mestu bolj povezana. Žirijo je še posebej navdušil integriran in strukturiran pristop, katerega namen je zadovoljiti potrebe po mobilnosti vseh uporabnikov javnega prevoza, vključno s socialno ranljivimi skupinami.

 

Druga dva finalisti sta bila Beograd (Srbija) in Bilbao (Španija).

 

Bilbao v Španiji - dobitnik nagrade za prometno varnost v mestih

Bilbao si je prizadeval izboljšati prometno varnost v mestu z znižanjem omejitve hitrosti na 30 km / h. Omejitve hitrosti so bile prvič znižane junija 2018 na 87% vseh cest v mestu. Septembra 2020 je Bilbao razširil omejitev hitrosti 30 km/h na celo mesto. Žirija je bila navdušena tudi nad Bilbaovimi komunikacijskimi in ozaveščevalnimi dejavnostmi za spodbujanje varnosti v mestnem prometu ter njenimi koraki za vključitev prebivalcev v razprave in odločanje.

 

Druga dva finalista sta bila Heraklion (Grčija) in Quart de Poblet (Španija).

Loader