Mednarodni hekaton Hack4Climate – Res zmorem brez avtomobila?

17. aprila 2023

Mednarodni hekaton Hack4Climate – Res zmorem brez avtomobila?

V okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE se je prejšnji vikend, 15. in 16. aprila, v Kovačnici v Kranju odvil mednarodni hekaton o trajnostni mobilnosti. Mladi iz 14 držav so se spoprijeli z izzivom, kako spremeniti globoko zakoreninjene navade in namesto avtomobila uporabiti alternativne oblike prevoza.

Emisij, ki jih povzroča prometni sektor, je preveč, zato so spremembe navad nujne in eden od načinov, kako se lotiti reševanja te težave, so tudi hekatoni. Izziva se je lotilo 39 udeležencev, starih od 18 do 26 let, ki so se združili v 11 skupin. V stimulativnem okolju kranjske Kovačnice so za nekaj več kot 24 ur staknili glave in razvijali ideje s področja trajnostne mobilnosti ter znova dokazali, da jim je vredno prisluhniti.

Strokovna komisija je ocenjevala najrazličnejše ideje, vse od komunikacijskih rešitev, idej za mobilne aplikacije in programov zvestobe do pametne (polnilne) postaje za običajna in električna kolesa s tehnologijo čiste energije, različnimi orodji in uporabnim oblikovanjem.

Več informacij dogodku je na voljo TUKAJ.

Dogodek so s skupnimi močmi izpeljali vodilni partner projekta LIFE IP CARE4CLIMATE Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Mestna občina Kranj, IPOP – Inštitut za politike prostora, ZRC SAZU, Univerza v Mariboru, Urbanistični inštitut Republike Slovenije, ZUM d.o.o., podjetje Rog in podjetniški inkubator Kovačnica, ki je hekatonu dal streho nad glavo. Za kulinarično razvajanje je poskrbela trgovina Krajček.

 

Novica je povzeta po Hekaton HACK4CLIMATE: Trajnostna mobilnost - Samo1planet - Care4Climate

Loader