Koliko nas stane avto?

20. novembra 2023

Promet velja za najbolj problematičen sektor z vidika izpustov toplogrednih plinov, ki vpliva na podnebne spremembe. Zato v okoljski organizaciji Focus začenjajo z ozaveščevalno akcijo, s katero želijo spodbuditi k premisleku o naših vsakodnevnih potovalnih navadah. S spletnim kalkulatorjem si lahko izračunate stroške lastništva in rabe avtomobila ter ocenijo količino izpustov CO2, ki jih vozilo povzroči na letni ravni. 

IZRAČUNAJ STROŠEK AVTOMOBILA

Pri spodbujanju trajnostne mobilnosti je vsak posameznik ključen. 

Kaj lahko storimo že danes? 

Pešačenje in kolesarjenje na kratkih razdaljah: Razdalje do 5 km lahko opravimo peš ali s kolesom. Če je izziv razgiban teren, je lahko rešitev električno kolo.

Uporaba javnega prevoza: Če je mogoče, za daljše razdalje dajte prednost javnemu prevozu - avtobusu ali vlaku.

Sopotništvo: Združujte poti in potujte skupaj z drugimi, saj lahko s sopotništvom zmanjšate svoj ogljični odtis in popestri vožnjo.

Najem ali deljenje avtomobila: Raje kot za nakup avtomobila se odločite za najem (električnega) avtomobila ali deljenje lastništva avtomobila s prijatelji ali sorodniki.

Delo od doma: Če je mogoče, se dogovorite za delo od doma vsaj enkrat na teden.

Povezovanje z javnim prevozom: Če ne morete opraviti najnujnejše poti brez lastniškega avtomobila, se potrudite svojo pot povezati z javnim prevozom (princip "parkiraj in se pelji"). Vozite varčno in redno ugašajte avtomobil med čakanjem.

Izogibanje letalskim prevozom: Če je mogoče, se izogibajte letalskim prevozom, ki so ogljično najintenzivnejši način potovanja.

 

Okoljska organizacija Focus s svojo akcijo želi posameznike ozavestiti o konkretnem vplivu potovalnih odločitev na okolje ter spodbuditi k trajnostnim spremembam v vsakdanjih navadah.

Že majhne spremembe štejejo.

Preberite si celotno novico.

Novica je povzeta po: Vsak kilometer šteje: izračunaj stroške avtomobila in izberi bolj trajnostno pot - Focus

Avtor Grafike: Kaj lahko naredim, da so moje poti bolj trajnostni? - Focus,  društvo za sonaraven razvoj

Naslovna fotografija: JESHOOTS.com: https://www.pexels.com/photo/black-wing-mirror-451590/

Loader