Dobitnika evropskih nagrad za trajnostno mobilnost sta Budimpešta in znanstvena platforma za spremljanje vedenja NUDGD

25. marca 2024

Dobitnika evropskih nagrad za trajnostno mobilnost sta Budimpešta in znanstvena platforma za spremljanje vedenja NUDGD

Budimpešta (Madžarska) in NUDGD (Helsingborg, Švedska) sta 14.marca v Bruslju prejela evropsko nagrado za Evropski teden mobilnosti EUROPEANMOBILITYWEEK in nagrade za Mobilnostno akcijo MOBILITYACTION. Nagrade so podeljene za aktivnosti izvedene v letu 2023, podelitev pa je gostila Evropska komisija. Letna tema obeh nagrad je bila  "Varčevanje z energijo v prometu".
Besede evropske komisarke za transport  Adine Vălean:

“Čestitam letošnjim zmagovalcem in finalistom za njihovo resnično inovativno razmišljanje o varčevanju z energijo v prometu, kreativnem preoblikovanju javnega prostora in spletnega prostora. Mesta so naši najboljši laboratoriji za mobilnost jutrišnjega dne. Prav tako želim pozdraviti 8 ukrajinskih krajev in mest, ki so sodelovala v evropskem tednu mobilnosti 2023. Moje misli so z vsemi drugimi ukrajinskimi mesti (76), ki so sodelovala v prejšnjih evropskih tednih mobilnosti. Upam, da se jim bodo kmalu spet lahko pridružili."

Budimpešta (Madžarska) dobitnica evropske nagrade EUROPEANMOBILITYWEEK

Je prejela nagrado za ambiciozen vikend brez avtomobilov (od 16. do 17. septembra), ki je štel kar 10.000 udeležencev in  je vključeval dejavnosti za otroke in odrasle. Za izvedbo Dneva brez avtomobila (22. september), na katerem je županja Budimpešte razkrila načrte za izgradnjo novega, pešcem prijaznega območja brez avtomobilov na nabrežju Donave. Organizirani so bili tudi dogodki o tem, kako "varčevati z energijo v prometu" v prometnem sektorju, skupaj z mestom Dunaj (Avstrija) za spodbujanje najboljših praks pri oblikovanju politik za spodbujanje hoje in kolesarjenja.

Ostala nominiranca sta bila:

Amadora (Portugalska) za dobro povezovanje z okoliškimi občinami vključno z metropolitanskim območjem Lizbone in regionalno oblastjo,  ter z blagovnimi znamkami, kot sta IKEA in Decathlon in z vseevropskimi kampanjami, kot je Kidical Mass, za spodbujanje hoje, kolesarjenja in javnega prevoza. Za vidnost in informiranost širše javnosti je bilo poskrbljeno. Dejavnosti in uvedba trajnih ukrepov (kot je vzpostavitev medmestne kolesarske mreže) je bila predstavljena tudi na lokalnih televizijskih in radijskih postajah ter na spletnih in socialnih omrežjih.

Innsbruck (Avstrija) za izvajanje aktivnosti "Varčevanja z energijo v prometu" z vseh zornih kotov. Mesto je spodbujalo varčevanje z energijo v prometu tako, da je imetnikom mesečnih ali drugih abonentskih vozovnic za javni prevoz omogočilo potovanje z do tremi prijatelji, z organizacijo dogodka o praktičnih vidikih e-mobilnosti in s ponudbo brezplačnega najema mestnih koles na Dan brez avtomobila. Innsbruck se je osredotočil tudi na preoblikovanje prostora za avtomobile v prostor za ljudi z odpiranjem parkirnih mest za pešce na osrednjem trgu; Akcija je bila tako priljubljena, da je bila podaljšana za naslednjih nekaj tednov.

NUDGD (Helsingborg, Švedska) dobitnik evropske nagrade MOBILITYACTION

Nagrado so prejeli za svojo inovativno spletno platformo, ki temelji na preučevanju vedenja. Ključna aktivnost je bila spodbujanje trajnostnih prihodov v šolo v Helsingborgu. Učenci, starši in učitelji so bili povabljeni, da se pridružijo spletni platformi, s sporočili, izzivi in kvizi, s katerimi so želeli spodbuditi zanimanje oziroma prikazati prednosti aktivnih potovalnih načinov. Platforma podpira tudi zastavljene cilje mesta Helsingborg:  dvig deleža tistih, ki kolesarijo ter spodbujanje varnejših in bolj trajnostnih potovalnih navad staršev in skrbnikov osnovnošolcev.

Ostala nominiranca sta bila:

GSK (Wavre, Belgija) zaradi celovitega pristopa k upravljanju mobilnosti, ki je zasnovan tako, da omogoča ponovljivost oziroma prenos na druge velike delodajalce. Celovit pristop vključuje 13 ukrepov (strateških in izvedbenih) na področju trajnostne mobilnosti v mestih in trajnostnih prihodov na delo oziroma drugih dnevnih migracij. Izvedeni ukrepi so vključevali promocijo sopotništva po vzoru »hitrih zmenkov«; storitev vzdrževanja koles brez dodatnega angažmaja lastnika kolesa in razprave s predstavnikom belgijske nacionalne železniške družbe (SNCB) o uvedbi fleksibilnih vozovnic, ki bi omogočale hibridno delo.

Nahverkehrsgesellschaft Baden-Württemberg mbH (NVBW) (Nemčija) za opolnomočenje učencev v celotni zvezni državi Baden-Württemberg, da varno in trajnostno potujejo v šolo v okviru programa "MOVERS – Active to School". Leta 2023 je MOVERS (ki ga podpirajo Ministrstvo za promet Baden-Württemberga, Ministrstvo za kulturo, mladino in šport ter Ministrstvo za notranje zadeve) učence spodbudil k sodelovanju na velikem vsenemškem tekmovanju »s kolesom v šolo« ter nudil podporo izbranim šolam in občinam pri izvedbi ukrepov za spodbujanje trajnostne mobilnosti.

Nagrada EUROPEANMOBILITYWEEK (Evropski teden mobilnosti) je priznanje občinam, ki so se v osrednjem tednu kampanje od 16. do 22. septembra odlikovale pri spodbujanju trajnostne mobilnosti v mestih.

V letu 2022 je Evropska komisija prvič podelila tudi evropsko nagrado MOBILITYACTION (Mobilnostne akcije) z namenom podpore različnih akcij, ki podpirajo trajnostne potovalne navade, ki jih predložijo podjetja, organizacije civilne družbe, institucije ali lokalne uprave.

Več informacij o dogodku, fotografij z dogodka in prezentacij najdete TUKAJ.
 

Loader