Nova Gorica in Medvode letošnji zmagovalki Evropskega tedna mobilnosti

2. aprila 2020

Nova Gorica in Medvode letošnji zmagovalki Evropskega tedna mobilnosti

Evropski teden mobilnosti (ETM) je posvečen zmanjševanju cestnega motornega prometa in spodbujanju trajnostne mobilnosti. Med 16. in 22. septembrom je v pobudi, ki jo koordinira Ministrstvo za infrastrukturo, sodelovalo 79 občin, med njimi so štiri občine sodelovale prvič. Na današnjem zaključnem srečanju koordinatorjev so razglasili zmagovalni in najbolj aktivni občini. Zmagovalki letošnjega ETM sta Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Posebna priznanja pa so prejele še občine Novo mesto, Maribor, Koper, Brežice in Vipava.

Med 16. in 22. septembrom so občine in druge ustanove v letošnjih spremenjenih razmerah spodbujale občane k aktivni mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Številne občine so program prilagodile spremenjenim razmeram, zato so spodbujanje trajnostne mobilnosti (hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza) izvajale v manjših skupinah z manj udeleženci. Skoraj polovica občin je uspešno izvedla trajne ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, med katerimi so bili postavitev novih pločnikov in smerokazov za pešpoti do šole, infrastruktura za kolesarje, uvedba izposoje koles, ureditev kolesarnic in avtobusnih postajališč ter številni drugi ukrepi.

»Na današnjem virtualnem sestanku lokalnih in regionalnih koordinatorjev ETM smo razglasili zmagovalni občini ter podelili priznanja sodelujočim. Izbor pripravljamo v dveh kategorijah, in sicer med mestnimi in nemestnimi občinami. Najbolj sta nas prepričali Mestna občina Nova Gorica in Občina Medvode. Nova Gorica je ena od sedmih občin, ki v ETM sodeluje že 19. leto zapored in je hkrati ena bolj dejavnih občin pri celostnem prometnem načrtovanju. Leta 2020 so imeli ambiciozen program promocije trajnostne mobilnosti in izvajanja trajnih ukrepov. V Medvodah so dolgoročno poskrbeli za trajnostno mobilnost v sodelovanju z osnovnimi šolami, poskrbeli pa so tudi za vključitev lokalnega gospodarstva,« je povedala nacionalna koordinatorica ETM mag. Polona Demšar Mitrovič.

Poleg nagrajenih občin letošnjega ETM so danes razglasili tudi najbolj aktivne občine, med katerimi so občine Novo mesto, Maribor, Koper, Brežice in Vipava. Letošnji ETM je kljub omejitvam za preprečevanje širjenja koronavirusa tudi v teh občinah potekal na visoki ravni, občani pa so lahko sodelovali pri številnih aktivnostih trajnostne mobilnosti. Občine so zagotovile tudi mnoge trajne ukrepe na tem področju, ki bodo zagotavljali aktivne in okolju prijazne mobilnosti tudi v prihodnje.

……..

Več informacij:

Polona Demšar Mitrovič, nacionalna koordinatorica Evropskega tedna mobilnosti

E: polona.demsar-mitrovic@gov.si W: tedenmobilnosti.si in sptm.si

Fotografije pestrega programa ETM 2020 so objavljene na: https://www.tedenmobilnosti.si/2020/program

Loader