Razstava Na vroči strani Alp na Krakovskem nasipu v Ljubljani

6. aprila 2022

Razstava Na vroči strani Alp na Krakovskem nasipu v Ljubljani

Razstavo Na vroči strani Alp – življenje v času podnebnih sprememb, je organizacija Umanotera zasnovala v okviru projekta CARE4CLIMATE na podlagi ocene podnebnih sprememb v Sloveniji do konca 21. stoletja Agencije Republike Slovenije za okolje, so prikazane fotografije šestih prepoznavnih slovenskih krajev – Ljubljane, Lipice, Pohorja, Ptuja, Mangarta in Pirana – danes in konec 21. stoletja, če se bo uresničil najbolj črni scenarij nadaljevanja velikih globalnih izpustov toplogrednih plinov. Razstava prikazuje tudi pričakovane vplive podnebnih sprememb na pridelavo hrane, oskrbo z vodo, zdravje in migracije.

Z razstavo Na vroči strani Alp želimo poudariti, da podnebne spremembe niso oddaljen problem drugih regij sveta, ampak da so trendi v Sloveniji že danes zelo zaskrbljujoči in da je v prihodnosti ob nadaljevanju velikih izpustov toplogrednih plinov treba pričakovati vse hujše posledice.

- Jonas Sonnenschein, Umanotera

Namen razstave ni vzbujati strah, ampak opozoriti, da se s hitrimi in ambicioznimi ukrepi najbolj nevarnim posledicam podnebnih sprememb še vedno lahko izognemo. Zato razstava v zadnjem delu govori o ukrepih za blaženje podnebnih sprememb ter o vlogi države, lokalnih skupnosti in vsakega posameznika pri prehodu v podnebno nevtralno družbo.

Razstava Na vroči strani Alp je na ogled na Krakovskem nasipu v Ljubljani do svetovnega dneva Zemlje, 22. aprila.

Razstavo Na vroči strani Alp si lahko v virtualni obliki ogledate tukaj.

Več informacij o razstavi.

Loader