Razcvet kolesarjenja terja pozornost vseh udeležencev za večjo varnost v prometu

3. junija 2022

Agencija za varnost prometa in Policija sta 2. 6. 2022 v Ljubljani, pred Svetovnim dnem kolesarjenja in ob zaključku nacionalne preventivne akcije Varno s kolesom pripravili dogodek za ozaveščanje vseh udeležencev v prometu o varnosti kolesarjev. Podatki kažejo, da je bilo v letu 2021 v prometnih nesrečah udeleženih 1.429 kolesarjev, od tega je 845 kolesarjev ali 59 % povzročilo prometno nesrečo. V prometnih nesrečah je umrlo 10 kolesarjev, 229 je bilo hudo telesno poškodovanih in 956 lahko telesno poškodovanih. Od vseh udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah jih kar 28 % ni nosilo zaščitne čelade. Kljub temu, da je uporaba zaščitne čelade obvezna le do 18. leta, svetujemo uporabo čelade vsem kolesarjem. Med vožnjo s kolesom je prepovedano uporabljati mobilni telefon, lani pa je Policija ugotovila že 666 kršitev in obravnavala 730 kolesarjev, ki so vozili pod vplivom alkohola. V času nacionalne preventivne akcije sta Agencija in Policija izvajali številne dogodke za večjo varnost kolesarjev.

Na dogodku za medije je Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., direktor Agencije za varnost prometa, dejal: »Kolesarjenje je v Sloveniji v razcvetu, delež kolesarjev se v zadnjih letih vztrajno povečuje. Vsaj štirikrat tedensko kolesari več kot 13 % ljudi. Lani je bilo po ocenah prodanih že več kot 100.000 koles. Vse višje deleže zavzemajo električna kolesa, s katerimi razdalje in višinske razlike premagujemo še lažje. Vendar pa je ob tem potrebna dodatna previdnost, saj z njimi mimogrede dosežemo visoke hitrosti. Ob morebitnih padcih ali nesrečah pa so posledice lahko precej težje, še posebej, če kolesar ne uporablja zaščitne čelade. V spomladanski preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev, ki je trajala kar tri tedne, je Agencija za varnost prometa izvedla več dogodkov za promocijo varnega kolesarjenja. Akcijo simbolno končujemo jutri, na Svetovni dan kolesarjenja, ki ga letos obeležujemo že petič. Konec naše akcije nikakor ne pomeni konec naših aktivnosti, saj bomo že čez 14 dni navzoči na Svetovnem kolesarskem kongresu, ki ga Ljubljana gosti prvič. Akcijo za večjo varnost kolesarjev letos izvajamo še julija in avgusta.«

 

Robert Vehovec, višji policijski inšpektor z Generalne policijske uprave, je izpostavil: »Policija v zadnjih letih ugotavlja, da se popularnost kolesarjenja povečuje, posledično je na cestah več kolesarjev – od tistih, ki kolesa uporabljajo za dnevne opravke, do rekreativnih kolesarjev, v cestnem prometu je tudi vedno več starejših kolesarjev, ki uporabljajo električna kolesa. Večja prisotnost kolesarjev na cesti ima žal za posledico, da je več kolesarjev udeleženih tudi v prometnih nesrečah. Policija podpira vse oblike trajnostne mobilnosti, kar vožnja s kolesom zagotovo je, podpiramo tudi kolesarstvo kot obliko rekreacije, seveda pa si želimo, da bi bilo kolesarjenje  varno.

Agencija za varnost prometa je pripravila spletno anketo glede varnosti kolesarjev, s katero želi pridobiti kar najbolj relevantne podatke o navadah kolesarjev. Agencija je pripravila tudi novo preventivno gradivo in analizo kolesarjev 2017 – 2021.

Loader