Od teorije do prakse – kolesarjenje od Dunaja do Ljubljane za promocijo varnega kolesarjenja na območju Podonavja

1. junija 2022

Od teorije do prakse – kolesarjenje od Dunaja do Ljubljane za promocijo varnega kolesarjenja na območju Podonavja

Pomen kolesarjenja je najbolje promovirati na dveh kolesih. S sodelovanjem pa lahko skupne cilje dosežemo hitreje in učinkoviteje. Zato so partnerji dveh evropskih projektov – Danube Cycle Plans in SABRINA –  in EuroVelo koordinatorji stopili skupaj s ciljem zbližati mesta za bolj varne in prijetne kolesarske povezave. Med 7. in 12. junijem 2022 bodo kolesarili po daljinski kolesarski povezavi EuroVelo 9 od Dunaja do Ljubljane, kjer bo sredi junija potekala največja kolesarska konferenca na svetu, Velo-city 2022. Potek potovanja si lahko ogledate tukaj.

Med kolesarjenjem se bodo ustavili v mestih ob poti, se srečali s predstavniki lokalnih oblasti, predstavili pomembnost kolesarjenja z okoljskega, zdravstvenega, prometnega in gospodarskega vidika ter ozaveščali, da je za kolesarjenje, v katerem uživajo kolesarji vseh starosti in zmožnosti, pomembno poskrbeti za varno in prijetno kolesarsko infrastrukturo. 

Na pot se odpravljajo s skupnim ciljem, vsak od partnerjev pa ga bo dosegal s svojim doprinosom.

 

 

 

Partnerji projekta Danube Cycle Plans bodo simbolno na dveh kolesih ponesli prvi nadnacionalni, vse-evropski načrt za promocijo kolesarjenja »Pan European Master Plan for Cycling Promotion« z Dunaja, kjer je bil maja 2021 sprejet v sklopu Dunajske deklaracije do Ljubljane, kjer bo junija potekala kolesarska konferenca Velo-city 2022. Dokument, ki združuje izkušnje in strokovno znanje kolesarskih strokovnjakov iz 28 držav UNECE regije je zasnovan tako, da nacionalnim in lokalnim deležnikom pomaga pri prizadevanjih za učinkovito promocijo kolesarjenja. Sprejelo ga je 46 ministrov in državnih sekretarjev ter predstavnikov 41 držav, vključno s predstavniki iz Slovenije. Glavni cilj dokumenta je podvojiti število kolesarjev v regiji do 2030.

V sklopu projekta Danube Cycle Plans Ministrstvo za Infrastrukturo skupaj z Medresorsko delovno skupino pripravlja osnutek strateškega načrta za razvoj kolesarskega omrežja.  Več informacij o projektu je na voljo na projektni spletni strani.

Partnerji projekta SABRINA – Safer Bicycle Routes in Danube Area se osredotočajo na varnost infrastrukture za kolesarje, ki so eni najbolj ranljivih udeležencev v prometu. Glavni cilj projekta je pomagati odločevalcem pri načrtovanju in izvedbi varnih in trajnostnih rešitev za izboljšanje kolesarske infrastrukture v Podonavju. Ena glavnih projektnih aktivnosti je bilo preverjanje varnosti kolesarske infrastrukture, ki bo pokazalo, kako varne so kolesarske povezave in kaj bi lahko naredili, da preprečimo nesreče z resnimi poškodbami ali celo smrtnim izidom. S kolesarjenje po EuroVelo 9 od Dunaja do Ljubljane bodo tako izkušnjo uporabnika primerjali z rezultati analiz. Več informacij o projektu je na voljo na projektni spletni strani ter na Twitter in Facebook profilih.

Na poti od Dunaja do Ljubljane bodo EuroVelo koordinatorji poskrbeli predvsem za ozaveščanje, da so izboljšanje kolesarske infrastrukture in ostalih podpornih storitev za kolesarje, promocija ter dolgoročno vzdrževanje kolesarskih povezav nujni za prijetno kolesarsko izkušnjo, hkrati pa pripomorejo k večji prepoznavnosti regije, večjemu obisku turistov in prinašajo pozitivni ekonomski učinek. EuroVelo je mreža 17 daljinskih kolesarskih povezav v dolžini več kot 90.000 km, ki prepletajo celotno Evropo. Kolesarske povezave uporabljajo tako kolesarski turisti kot tudi lokalno prebivalstvo. Kolesarjenje z Dunaja na Velo-city konferenco v Ljubljano bo potekalo po delu povezave EuroVelo 9, ki se začne v Gdansku ob Baltskem morju, v dolžini 2050 km potuje skozi šest države (Poljska, Češka, Avstrija, Slovenija, Italija in Hrvaška) ter doseže svoj cilj v Puli na obali Jadranskega morja. Poimenovana je tudi kot Jantarjeva pot, saj so nekoč takšne poti uporabljali za prevoz dragocenega materiala z Baltika pa vse do Jadranskega morja.

Dogodek bo osvetlil korake, ki jih je potrebno storiti, da bi se za uživanje v varnem kolesarjenju odločilo več ljudi vseh starosti in zmožnosti. S skupno iniciativo pa želijo partnerji projektov Danube Cycle Plans in SABRINA ter EuroVelo koordinatorji pokazati, da povezani lahko dosežemo več ter spodbujati združevanje mest skozi katera kolesarijo za skupne varnejše in prijetnejše kolesarske povezave.

Za več informacij glede samega dogodka lahko kontaktirate Katarino Sladoljev iz Ministrstva za infrastrukturo (katarina.sladoljev@gov.si) ali Anjo Soršak iz Evropskega inštituta za ocenjevanje cest (anja.sorsak@eira-si.eu) .  

 

Organizacijo dogodka so podprli lokalni partnerji: Radlobby, Radkompetenz in KlimaAktiv Mobil iz Avstrije ter Slovenska Kolesarska mreža iz Slovenije. Projekta Danube Cycle Plans in SABRINA sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega instrumenta sosedstva ter Instrumenta za predpristopno pomoč.

 

Loader