7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju

17. marca 2023

V sredo, 1. marca 2023, se je v Laškem odvila 7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju. Konferenca se je v preteklosti imenovala Nacionalna konferenca o trajnostni mobilnosti, letos pa je bila preimenovana skladno z novim Zakonom o celostnem prometnem načrtovanju (ZCPN). Na konferenci je bilo 178 udeležencev - predstavnikov ministrstev, občin in regionalnih agencij, strokovnjakov in študentov s področja načrtovanja prometa in prostora ter drugih zainteresiranih posameznikov.

Osrednja tema letošnje konference je bila parkirna politika, ki so jo v plenarnem delu predstavili tuji in domači strokovnjaki. Zbrane je v uvodnem delu nagovoril minister Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojan Kumer, na konferenci pa so potekale tudi priprave na letošnjo izvedbo Evropskega tedna mobilnosti (ETM). V interaktivnem delu dogodka so bile izvedene štiri delavnice na temo parkirne politike, izvedbo ETM 2023 in aktivnosti, vezane na ZCPN. 


Poziv udeležencem, naj se na konferenco odpravijo čim bolj trajnostno, je bil precej uspešen. 38 % udeležencev je prispelo z vlakom, 4 % so prišli multimodalno ali peš, 25 % kot sopotniki v avtomobilu, 28 % je bilo voznikov, 4 % pa jih ni odgovorilo. K doseganju manjšega ogljičnega odtisa dogodka je prispevala tudi pogostitev, za katero so bile prednostno uporabljene sestavine lokalnega izvora. 


Predstavitve in druga gradiva

Parkirna politika, Tadej Žaucer, MOPE (predstavitev)

Mednarodni pregled prakse upravljanja parkiranja, Tom Rye, UIRS in Univerza Molde (video)

 

Primer tuje prakse upravljanja parkiranja – Krakov in Poljska, Tomasz Zwolinski, Krakov (predstavitev)

Dobre prakse upravljanja parkiranja iz Slovenije, Urban Jeriha, IPOP (predstavitev)

 

Delavnica A Evropski teden mobilnosti (uvodna predstavitev)

Delavnica B Parkirna politika (uvodna predstavitev)

Delavnica C Pravilniki ZCPN v pripravi (uvodna predstavitev)

Delavnica D Smernice za pripravo prostorskih aktov (uvodna predstavitev)

 

Oglejte si še GALERIJO dogodka ter prvo objavo in poziv k sodelovanju v letošnjem Evropskem tednu mobilnosti.

 

Avtor naslovne fotografije: Borut Živulovič

Loader